MENÜ

Rákóczifalvai Települési Értéktár

Az öt és fél ezres lélekszámú Rákóczifalva az ezeréves Magyarország egyik legfiatalabb települése, alig 130 esztendős. II. Rákóczi Ferenc egykori birtokán 1883-ban hozták létre a községet. Mesterséges település, utcáit mérnökök tervezték. Lakosságának ősmagját az ország különböző pontjáról érkező családok alkották. Ezek a családok - a más helyről származás okán - nem rendelkeztek közös kulturális gyökerekkel, gasztronómiával, közös identitástudattal.

Rákóczifalva nem rendelkezik több száz éves történelmi vagy népi hagyományokkal, nincsen csak ránk jellemző hímzésünk vagy táncunk. Mi most alakítjuk a jövő hagyományait, most formáljuk a magunk képére ezt a települést. Ezért érdemes csokorba szednünk, mik az értékeink. Most érdemes megfogalmaznunk: mit tartunk itt, Rákóczifalván értéknek.

Hisszük és valljuk, hogy érdemes volt létrehozni a Rákóczifalvai Értéktárat, mert értékeink azonosítása a helyi erőforrások feltárását jelenti.

 

Helyi Értéktár Rendeletei

Előterjesztés a Rákóczifalvai Értéktár létrehozásáról

Rákóczifalva Város Képviselő-testületének 10/2014. (II. 4.) önkormányzati határozata a Rákóczifalvai Települési Értéktár és a Rákóczifalvai Értéktár Bizottság létrehozásáról

Rákóczifalva Város Képviselő-testületének 11/2014. (II. 4.) önkormányzati határozata a Rákóczifalvai Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatáról

A Rákóczifalvai Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata

 

Jogszabályok

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

A Kormány 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

 

Helyi értéktár letölthető nyomtatványai

Kérdőív Rákóczifalva Értéktárhoz (szerkeszthető verzió)

Kérdőív Rákóczifalva Értéktárhoz (nem szerkeszthető verzió)

 

Rákóczifalva Helyi Értéktár nemzeti értékei

 

 

Asztali nézet